ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Στον πάγο» η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου – Δεν αναμένονται προς το παρόν δρομολόγια του Προαστιακού προς Κιάτο

Ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου το οποίο είχε ανακοινώσει προ δύο εβδομάδων ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν δρομολόγια και σε επιπλέον γραμμές, αρχής γενομένης από αύριο.

 

Έτσι, αύριο Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 δεν αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στη γραμμή Πειραιάς – Κιάτο, καθώς και δρομολόγια προς το Αίγιο, όπως είχε προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι η Hellenic Train έχει δρομολογήσει λεωφορεία που εξυπηρετούν τους σταθμούς της γραμμής.

Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, τρεις εβδομάδες μετά το δυστύχημα των Τεμπών, αντιμετώπισε εξαρχής προβλήματα. Την προηγούμενη Τετάρτη, μπορεί να ξεκίνησαν τα δρομολόγια του Προαστιακού στις γραμμές του Αεροδρομίου και της Χαλκίδας (όπως και τα δρομολόγια του Προαστιακού της Πάτρας συν λίγες επιπλέον γραμμές), ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και με τα δρομολόγια στη Μακεδονία και Θράκη, όπως είχε προγραμματιστεί. Επίσης, δεν ξεκίνησαν τακτικά εμπορικά δρομολόγια, παρά μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών, περισσότερο διερευνητικά.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο προς το παρόν παραμένει η μη χρήση του συστήματος GSM-R για την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών. Ο ΟΣΕ έχει παραδόσει στην Hellenic Train 30 φορητές συσκευές επικοινωνίας, ωστόσο δεν έγινε δυνατό να χρησιμοποιηθούν μέχρι στιγμής λόγω μη πιστοποίησής τους από την αρμόδια αρχή (ΡΑΣ). Με τη σειρά της η πρόεδρος της ΡΑΣ κ. Τσιαπαρίκου έχει δηλώσει πως η καθυστέρηση οφείλεται και στον αποκλεισμό της αρχής από το συντονισμό της επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου.

Όσον αφορά τη γραμμή του Προαστιακού προς το Κιάτο, σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σήραγγες, με τους μηχανοδηγούς να ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη συστήματος πυροπροστασίας σε λειτουργία. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της διακοπής των δρομολογίων είχε αναφερθεί και κλοπή υλικού από τη σήραγγα της Μαύρης Ώρας στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε ανακοινώσει ο κ. Γεραπετρίτης, ως το ερχόμενο Σάββατο 1 Απριλίου, θα ξεκινούσαν σταδιακά δρομολόγια στις περισσότερες γραμμές, ενώ πριν από το Πάσχα θα πραγματοποιούνταν δρομολόγια παντού, έστω και σε μικρότερο αριθμό σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Πηγή άρθρου:   https://www.athenstransport.com/2023/03/epanekkinisi-sidirodromos-kathisterisi-kiato/

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι